Splošne informacije o zadevi Volkswagen

18. septembra 2015 je ameriška agencija za okolje EPA objavila, da je Volkswagen priznal vgradnjo in uporabo opreme za prilagajanje vrednosti izpustov (defeat device) v avtomobilih z dizelskim motorjem, da bi na ta način ustrezali zakonsko določenim vrednostim v ZDA. Takšna oprema namreč zazna uradni testni cikel, ki je precej drugačen od običajne vožnje, in zato motor med testom preklopi na poseben režim delovanja, med katerim so količine izpustov ustrezno nižje. Med običajno vožnjo so ti avtomobili zato v zrak izpustili tudi do 40-krat več dušikovih oksidov (NOx) kot v laboratoriju.

Na splošno so prizadeti vsi avtomobili iz koncerna Volkswagen (znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen) z motorjem tipa EA 189, ki ustreza okoljskim standardom Euro 5. Gre za turbodizelski motor TDI z neposrednim vbrizgom goriva in prostorninami 1,2-, 1,6- in 2,0 litra.

Po podatkih slovenskega zastopnika za Volkswagen goljufive programske opreme ni v avtomobilih z novejšimi motorji, ki ustrezajo okoljskim standardom Euro 6.

V Sloveniji je prizadetih približno 45.000 vozil. Ali je vaš avtomobil med njimi, lahko preverite z vpisom številke šasije (VIN), ki jo najdete v servisni knjižici ali na spodnjem delu vetrobranskega stekla.

Motorje so vgrajevali v naslednje modele: A3, A4, A5, A6, TT, Q3 in Q5.

Ali je vaše vozilo med prizadetimi, lahko preverite tukaj.

Motorje so vgrajevali v naslednje modele: Leon, Altea, Exeo, Toledo in Alhambra.

Ali je vaše vozilo med prizadetimi, lahko preverite tukaj.

Motorje so vgrajevali v naslednje modele: Roomster, Octavia, Superb, Yeti.

Ali je vaše vozilo med prizadetimi, lahko preverite tukaj.

Motorje so vgrajevali v naslednje modele: Golf, Jetta, Beetle, Tiguan, Passat, Sharan, Caddy in Amarok.

Ali je vaše vozilo med prizadetimi, lahko preverite tukaj.

VW AUDI ŠKODA SEAT

Zadeva VW:
Imate pravico do odškodnine!

✓ Uveljavite svoje pravice
✓ Brez tveganja in stroškov za potrošnike
✓ Hitra in preprosta prijava po spletu

Zbiranje prijav je zaključeno. Pridružilo se nam je več kot 6.200 potrošnikov. Vsa nadaljnja komunikacija bo potekala na elektronski naslov, ki ste ga navedli v prijavi. V primeru nepopolne dokumentacije vas bomo za dopolnitev prosili v prihodnjih dneh. Samostojno jo boste oddali preko spletne povezave, ki vam jo bomo posredovali.