Tožba v kampanji Zveze potrošnikov Slovenije PreVWara vložena

9. 4. 2018
Družba Financialright GmbH je 29. marca 2018 vložila tožbo proti koncernu Volkswagen AG, s katero uveljavlja odškodninske zahtevke 6.024 slovenskih potrošnikov, ki so kupili ali z lizingom najeli vozila koncerna Volkswagen, udeležena v t.i. dizelskem škandalu. Gre za vozila znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen, izdelana med leti 2007 in 2015, v katera so vgradili sisteme za prirejanje meritev količine izpustov dušikovih oksidov (NOx). Po svetu je bilo skupno prodanih več kot 11 milijonov takšnih vozil.

Ker Volkswagen že ves čas odklanja kakršnokoli plačilo odškodnin prevaranim evropskim potrošnikom, je bilo potrebno zahtevke uveljavljati sodno. Zato se je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) tako kot nekatere druge potrošniške organizacije, članice Evropske potrošniške organizacije BEUC, odločila za sodelovanje z družbo Financialright GmbH, kar slovenskim potrošnikom omogoča, da preko sodišča brez prevzemanja tveganja terjajo plačilo odškodnin. ZPS in Financialright GmbH sta v septembru 2017 začela s kampanjo PreVWara, v kateri sta slovenske potrošnike povabila k sodelovanju v tožbi proti koncernu Volkswagen. Do začetka januarja 2018 se je v kampanjo prijavilo kar 6.500 potrošnikov, kar je v evropskem merilu, glede na skupno število vseh oškodovanih kupcev v Sloveniji, edinstven uspeh.

Po prijavi so morali potrošniki predložiti vse potrebne dokumente, s katerimi bodo na sodišču lahko dokazovali utemeljenost njihovih odškodninskih zahtevkov. Po pravnem pregledu dokumentov in potrditvi utemeljenosti posameznih zahtevkov, so potrošniki lahko svojo terjatev s pogodbo prenesli na družbo Financialright GmbH, s čimer je ta družba formalno postala imetnica terjatev. Obenem se je družba Financialright GmbH pod določenimi pogoji zavezala, da bo za te terjatve vložila tožbo in nosila vse stroške postopka. V primeru neuspeha potrošniki ne bodo nosili nobenih stroškov, medtem ko si bo v primeru uspeha družba Financialright GmbH zadržala del, a ne več kot 35% prisojenega in izterjanega zneska.

Tožba je bila vložena pri Okrožnem sodišču v Braunschweigu, Nemčija, ki je glede na sedež koncerna Volkswagen AG pristojno za odločanje, v postopku pa bodo morali uporabiti slovensko materialno pravo. Kot lokalni partner pri kampanji je sodelovala tudi Odvetniška družba Kavčič, Bračun in partnerji iz Ljubljane, ki je nudila tudi pomoč pri pripravi tožbenega zahtevka.

Vlogo vodilne odvetniške družbe, ki zastopa tožnika na sodišču v Nemčiji, ima v postopku družba Hausfeld Rechtsanwälte LLP. Pri tožbi, vloženi 29. marca 2018, gre že za tretjo takšno tožbo v skupini tožb, ki jih je za uveljavitev pravic evropskih potrošnikov proti koncernu Volkswagen AG, vložila družba Financialright GmbH. Prvo tožbo je vložila 6. novembra 2017 in v njej uveljavljala več kot 15.374 zahtevkov nemških potrošnikov. Z drugo tožbo pa je uveljavljala več kot 2.000 zahtevkov oškodovanih švicarskih potrošnikov proti koncernu Volkswagen AG. V Švici so projekt organizirali in izpeljali v tesnem sodelovanju s potrošniško organizacijo iz francosko govorečega dela Švice Fédération Romande des Consommateurs (FRC), prav tako članice organizacije BEUC.

Glede na dosedanje številne razsodbe nemških sodišč v zvezi z zahtevki proti Volkswagnu pri ZPS verjamejo, da imajo tudi slovenski potrošniki, ki so se pridružili kampanji PreVWara in v imenu katerih je financialright GmbH vložil tožbo, možnosti, da si lahko obetajo pozitiven izid postopka.

Več info o kampanji PreVWara najdete na www.zps.si.

 

 


preVWara: prijave le še do 7. januarja 2018!

4. 1. 2018

Nepopolne prijave niso veljavne, in jih v nadaljevanju kampanje preVWara.si ne moremo upoštevati.

  1. Niste se še prijavili, pa bi želeli sodelovati. Na spletni strani www.preVWara.si izpolnite spletni obrazec. Za uspešno oddajo prijave morate izpolniti vsa polja v spletnem obrazcu. Med posameznimi stranmi se pomikate s klikom na gumb »Naprej«.

Vaša prijava se zabeleži oziroma zaključi šele takrat, ko na zadnji strani spletnega obrazca označite, da se strinjate s pogoji sodelovanja, in kliknete na gumb »Pošlji«.

  1. Prijavo ste že oddali a niste priložili še vseh potrebnih dokumentov oz. izpolnili vseh podatkov

Tudi če ste na spletni strani www.preVWara.si že pričeli postopek prijave, a postopka niste zaključili oz. niste priložili vseh potrebnih dokumentov oz. izpolnili vseh podatkov, morate prijavo dopolniti in jo zaključiti najkasneje do vključno nedelje, 7. januarja 2018! O tem smo vas danes obvestili po e-pošti.

Do vaše, nepopolne prijave, lahko ponovno dostopate prek povezave, ki ste jo prejeli po e-pošti, ko ste prvič vpisali vaš e-naslov v spletni obrazec!). Če povezave ne najdete več, jo boste prejeli tako, da na strani www.preVWara.si ponovno vpišete ime in priimek ter e-naslov, s katerim ste že poskušali oddati prijavo, in kliknete na »Ponovno pošlji«. Tako boste na vaš e-naslov prejeli povezavo, prek katere boste dostopali do vaše nepopolne prijave, ki jo je treba izpolniti do konca. Če e-pošte s povezavo ne prejmete, preverite mapo z vsiljeno pošto (Spam) ali s komercialnimi sporočili (uporabniki Gmail tudi zavihek Promocija).

Za uspešno oddajo prijave morate izpolniti vsa polja v spletnem obrazcu. Med posameznimi stranmi se pomikate s klikom na gumb »Naprej«. Vaša prijava se zabeleži oziroma zaključi šele takrat, ko na zadnji strani spletnega obrazca označite, da se strinjate s pogoji sodelovanja, in kliknete na gumb »Pošlji«.

Če imate težave pri izpolnjevanju spletnega obrazca (vaše nepopolne prijave), nas lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 80 22. Dosegljivi smo 4. in 5. januarja 2018 med 8. in 20. uro. V soboto, 6. januarja 2018, smo na voljo med 9. in 16 uro. Lahko pa nam pišete na e-naslov preVWara@zps.si (prosimo, da v e-sporočilo pripišite tudi GSM kontaktni telefon).

Prijave za sodelovanje v kampanji preVWara sprejemamo samo še do nedelje, 7. januarja 2018!

Nepopolne prijave niso veljavne in jih v nadaljevanju kampanje preVWara ne moremo upoštevati!

 


ZPS s kampanjo PreVWara do odškodnin za prevarane slovenske potrošnike!

12. 9. 2017

Skoraj natančno dve leti minevata, odkar je Volkswagen priznal, da je zavajal evropske potrošnike, ko je v več kot 8 milijonov dizelskih avtomobilov namestil napravo za prirejanje delovanja motorja med merjenjem izpustov. Kljub ugotovljeni prevari VW zavrača plačilo odškodnine potrošnikom, v nasprotju z ZDA, kjer je državi in potrošnikom že izplačal 15 milijard ameriških dolarjev .

Potrošniške organizacije smo si pod okriljem Evropske potrošniške organizacije BEUC ves čas od razkritja prevare prizadevale za to, da VW odgovarja za svoja ravnanja in da potrošnikom izplača odškodnino. Potrošniške organizacije iz Italije, Belgije, Španije in Portugalske so že lani začele vlagati kolektivne tožbe proti VW.

Kampanja PreVWara Zveze potrošnikov Slovenije je del skupnih aktivnosti evropskih potrošniških organizacij, v kateri poleg BEUC in prej naštetih organizacij sodelujejo še potrošniške organizacije iz Švice, Slovaške in Litve.

Čeprav Slovenija še nima zakonodaje, ki bi omogočala kolektivne tožbe, Zveza potrošnikov začenja kampanjo PreVWara, katere cilj je združiti potrošnike, lastnike prizadetih avtomobilov in izterjati odškodnino na sodišču.


»Volkswagnova prevara je večplastna, saj gre za oškodovane lastnike avtomobilov, za onesnaženo ozračje, ki ga dihamo vsi, za goljufijo s prirejanjem delovanja motorja. Razkritju afere pa ni sledilo ustrezno ukrepanje državnih institucij v EU – v nasprotju z ZDA. Kakšno sporočilo pošiljajo vsem nam, ne le potrošnikom? Če si dovolj velik in močan, si lahko privoščiš prevaro in ostaneš nekaznovan?« je dejala Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.


Zveza potrošnikov Slovenije sama ne bi zmogla izpeljati tako zahtevne aktivnosti kot je tožba koncerna VW, zato smo že dlje iskali način in poti, kako poiskati pravico za prevarane potrošnike in sprožili postopke proti goljufivemu ravnanju. V kampanji PreVWara smo se zato preko BEUC povezali z nemško podružnico ameriške odvetniške pisarne Hausfeld. Njihovi odvetniki so proti VW uspešno nastopili že v ZDA. V zadnjih šestih mesecih so dodobra preučili možnosti, ki jih ponuja slovenska zakonodaja in presodili, da imajo tudi slovenski kupci v dizelski prevari možnosti za odškodnino.

Zahtevke za vračilo odškodnine bomo vložili na nemškem sodišču.

Za potrošnike je zagotovo najbolj pomembno dejstvo, da je kampanja PreVWara:

  • Brez tveganja: kupci avtomobilov s prijavo ne prevzemajo nobenega tveganja zase ali za svoje vozilo: sodelujočim ne bo treba poravnati nobenih stroškov odvetnikov, sodnih taks in podobno, če bodo zahtevki zavrnjeni.
  • Preprosta: vse, kar morajo predložiti prevarani kupci, je dokumentacija, ki dokazuje, da so lastniki avtomobilov z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za zavajanje na testih izpustov.

Sodelovanje v akciji lahko oškodovancem prinese le korist, če pa postopek ne bo uspešen, nimajo nobenih stroškov.


Ker gre za finančno in pravno zahtevne postopke, je sklad Burford German Funding LLC, ki bo kampanjo financiral, Zvezi potrošnikov Slovenije postavil pogoj, da v dobrem mesecu dni od začetka kampanje zberemo 1.000 prijav lastnikov avtomobilov, ki ustrezajo vsem pogojem za nadaljevanje postopka. Na ZPS verjamemo v uspeh kampanje in v njeno nadaljevanje v drugi fazi.

Prijave zbiramo na www.preVWara.si, kjer je na voljo tudi izčrpen nabor vseh dodatnih informacij in podatkov o kampanji.

Predstavitve z novinarske konference